Bélyegfesztiválok

    V.  DÉL- PESTI  BÉLYEGFESZTIVÁL   2017 szeptember 9 – 10. 

A  Fesztivál követi a Csili – Vasas Bázis bélyeggyűjtő Kör  és a fesztivál hagyományait.  A Fesztivált az alábbi események  inspirálták :

–  A Magyar Postaigazgatóság ( Önálló magyar posta )150. évfordulója.

– A reformáció 500. évfordulója.

– 200 éve született Arany János.

– 200 éve került forgalomba  a kerékpár. (feltalálása 1815 év ).

A fesztivál a bélyegkiállítás ünnepi megnyitásával kezdődik szeptember 9 – én 11 órakor, majd bélyegvásárral és bélyegcserékkel folytatódik. A fesztiválon részt vesz a Magyar Éremgyűjtő Egyesület Csepeli csoportja is numizmatikai kirakodással és éremcsere közvetítéssel. A fesztivál fő célja , hogy népszerűsítse a bélyeggyűjtést  és a bélyegkörök összejöveteleit és egymás megismerését is segítsék elő, valamint erősítsék a közösségi szellemet. A fesztivál megnyitására az Egyesület  ünnepi bélyeget , levélzárót és emléklapot hoz forgalomba. Kihelyezett postahivatal működik 11 órától 15 óráig emlékbélyegzéssel.

A XX.k. általános iskolák meghívót kapnak a kiállításra mivel a fesztivál egyik fő célja az ifjúsági bélyeggyűjtők toborzása is. Meghívót kap az ES Tv is aki eddig minden bélyegfesztiválon  részt vett. A fesztiváli hangulat fokozására első nap 12 órától a helyszínen bográcsba készült  birkapörköltet is kaphatnak azok akik szeretik. 150 – 200 főt tudunk ellátni.

A második napon 10-én 10 órától folytatódik a bélyegvásár és bélyeg- és éremcsere valamint  Fórumot tartunk a Magyar Posta Zrt. bélyegkiadásért felelős Marozsán Imre osztályvezető részvételével 11 órakor. Mini bélyegárverést is tartunk 14 órától.  Az árverezendő anyagok beadására jelentkezni lehet a fila@bendekovits.hu e- mailon.

A fesztivál szervezője a MAGYARORSZÁGI  BÉLYEGGYŰJTŐ EGYESÜLET szeretettel várja a bélyeggyűjtőket és az érdeklődő családokat , gyerekeket. A fesztivál a Budapest XX. kerület  Nagy Győry István u. 4 – 6 sz. alatt a Csili Művelődési Házban kerül megrendezésre.

Megközelíthetősége : Boráros térről 23 – as busszal , Határ út Európark – tól  66 –os busszal ,Kőbánya – Kispesti Metró végállomásától 151-es busszal.

A program megtekinthető a http://www.fila.bendekovits.hu honlapon.

Bp. 2017. augusztus . 9.

Bendekovits József

elnök

Ünnepi beszéd !  (Mert nekünk ez ünnep).

Szeretettel köszöntöm a bélyegfesztivál bélyegkiállításának megnyitóján  a meghívottakat és a megjelenteket. Amikor tavasszal terveztük illetve elhatároztuk , hogy az ötödik Dél – pesti Bélyegfesztivált megtartjuk szeptember 9.-i kezdéssel még nem tudtuk , hogy az égiek hogyan reagálnak erre az időpontra ( köztudott  az első fesztivált az eső elmosta ) . Úgy néz ki hogy jól döntöttünk.  Egyébként is az  időközben felépült szín alatt a rosszabb időjárási viszonyok között is meg lehet tartani az összejövetelt. A meghívóban szerepelt , hogy a fesztivál  követi a Csili-Vasas Bázis Bélyeggyűjtő Kör hagyományait és az ünnepségsorozat részét képezik. Az ötödik  Dél – pesti Bélyegfesztivál ilyen formában nem jöhetett volna létre az Önkormányzat  támogatása nélkül.

Engedjék meg , engedjétek meg hogy egy kis történelmi áttekintést adjak aMagyarországi Bélyeggyűjtő Egyesületről mint országos szervről melynek bélyeggyűjtő köre a Csili bélyeggyűjtő kör. A MABÉOSZ Dél-pesti régió 2016. március 22.-i  taggyűlésén felvetődött az egyesületé való átalakulás mivel a Filatéliai égbolton sötét felhők gyülekeztek. 2016 májusában  a MABÉOSZ-nál történtek után többen úgy döntöttünk , hogy nem kívánunk aktívan részt venni a szervezet munkájában és inkább alakítunk egy másikat és nyugodt körülmények között hódolhatunk a hobbinknak.  Eleinte sokan kételkedtek abban , hogy sikerül az Egyesületet létrehozni és ki is hátráltak a részvétel mögül. 2016 június 14-én 12 fővel megtartottuk az egyesület alakuló ülését és jóváhagytuk az alapszabályát majd beadásra került  a cégbíróságra. A cégbíróság 3 kifogást emelt a beadásra és felszólított bennünket hiánypótlásra. Az egyik kifogás a név volt amit nem fogadott el hivatkozással arra hogy könnyen összetéveszthető a MABÉOSSZ-al. A másik kifogás az volt , hogy nem adtunk hivatalos fordítást az idegen nyelvű egyesületi elnevezéshez.  A harmadik kifogás , hogy nem szerepelt az alapszabályba a tagdíj nagysága.

Ezek után szeptember  20 -án ismételt közgyűlésen jóváhagytuk a módosított alapszabályt majd 23-án ismét beadtuk a Fővárosi Törvényszékre ahol október 20.-i végzésében közölte , hogy nyílvántartásba vette a MAGYARORSZÁGI BÉLYEGGYŰJTŐ EGYESÜLET-et.  De ezzel még nem volt vége az alapításnak.

Kellet hozzá még a NAV és a Statisztikai Hivatal is. Decemberre ezek is megoldódtak. 2017 évre húzódott át a bankszámla nyitása is. Január 05-én sikerült az OTP Banknál egyszámlát nyitni. További ügyintézést igényelt a Magyar Posta Zrt.-vel való bizományosi szerződés megkötése is.  Így minden akadályt legyőzve működhet az egyesület.

Most már a minőségi munkára kell koncentrálni. Szerencsére összekovácsolódott a tagság és jó a hangulat. Biztos vagyok abban , hogy tudom és képesek leszünk a gyűjtők valódi képviseletét ellátni. Szeretném ha az egyesület tagjai csak a bélyeggyűjtéssel foglalkoznának és nem másokkal , boldogan élnének kedvtelésüknek. Ehhez az egyesület a tőle telhető minden segítséget megad tagjainak. Az egyesület  elindította az Alternatív Bélyegvilág periodikáját is. Már 4 száma jelent meg egyenlőre az  interneten.

Kérem , hogy támogassátok az új szervezetet, és minél több bélyeggyűjtőt hívjatok az egyesületbe mert minél többen vagyunk úgy könnyebb lesz az alapszabályban megfogalmazott célokat megvalósítani.

Ez alkalommal  is készítettünk alkalmi emlékbélyegzőt  valamint   személyes bélyeget  és emléklapot. A 2013-as évi Első Dél-pesti Bélyegfesztiválon kezdtük el elsők között a személyes bélyeg ez alkalommal való elkészítését mely az első magyar QR kódos bélyeg volt . Ez a megoldás ma már minden magyar bélyeggyűjtő kör  rendelkezésére áll, és úgy néz ki , hogy élnek is vele a gyűjtők nagy megelégedésére. Már megalakult a személyes bélyegek klubja is. Negyedik  éve , hogy a kiállítás alkalmából levélzáró bélyeget  is kiadunk. Mint  korábban ez nagy divat volt és a 70 évek elejéig  még lehetett találkozni levélzárók kiadásával. De hát az idő túlhaladt a postai levelezésen. Ma már a bélyegek helyett is automata bélyegzéssel végzik a bérmentesítést  zömét  a postákon. Halódik a hagyományos posta nagy sajnálatunkra . (Ma a MABÉOSZ tagsága közel 1500  fő. Felmérések szerint ezen kívül közel 6000 és10000 ezer közötti bélyeggyűjtő létezik Magyarországon. ) Célom volt , hogy a körökkel szoros kapcsolatot alakítsunk ki és fogjunk össze a bélyeggyűjtés propagálására valamint az ifjúsági tagok toborzásába. Meghívtuk  a IX.-X.-XVIII – XIX – XX.-XXI és XXIII kerületek   iskoláit  is. Ezzel az volt a szándékunk , hogy a csökkenő ifjúsági bélyeggyűjtők létszámát megpróbáljuk növelni.  105 iskola kapta meg a meghívót.

További eredményes bélyeggyűjtést kívánok az ifjúsági körökben résztvevőknek, kívánom , hogy gyarapítsák filatéliai tudásukat mert nemsokára nekik kell átvenni a stafétabotot tőlünk. Az ifjúsági bélyeggyűjtők toborzására   ebben a tanévben is  elindítjuk az iskolákba kihelyezett  négykeretes bélyegbemutatókat. A holnapi 14 órakor rendezésre kerülő mini árverés árbevételét az erzsébeti ifjúsági körnek szántuk. További fejlesztésként  elindítjuk havi egy alkalommal vasárnap a Dél-pesti Regionális bélyegcser napot. Minden hónap utolsó vasárnapján. Az első összejövetel szeptember 24-én lesz 10 órától– 13 óráig. A következő összejövetelt  október 29-én majd november 26-án és december 17-én tartjuk. A honlapunkon egyébként az időpontok megtekinthetők. Általánosságban elmondható , hogy minden hónap utolsó vasárnapjára esik majd a cserenap ha az ünnepek nem zavarnak be. Várjuk az érem-, papírpénz-, bélyeg-, képeslapgyűjtőket is. Mindenkit szeretettel várunk. Asztalpénz nincs !!!

A bélyeggyűjtő köröket  az országban és   Erzsébeten is 1922-ben alapítottak. A Csili-Vasas körünk is  ebből az időből származik . A kerületben a Posta Attila utcai kultur helyiségében vasárnap délelőtt volt  lehetőség bélyegcserékre. 1952-ben vette fel az új nevét CSILI –VASAS Bélyeggyűjtő kör és csatlakozott a MABÉOSZ-hoz. Az akkori gyűjtőtársak még segítettek társadalmi munkába a jelenlegi B épület építésében. A hatvanas években közel hatszáz fő tagja volt a körnek. Összejöveteleket  vasárnap délelőtt tartottak a Csili színháztermében. Meg kell említenem a Csili-művelődési Ház hozzáállását is.  Ez ideig mindig partnerek voltak és segítették munkánkat. A Bélyegkör a Csili megalakulása óta ill. átépítésétől számítva  kis megszakítással( három év) itt működött a Művelődési házban.        A Magyar Posta Zrt. készséggel állt rendelkezésünkre a kihelyezett posta felállításával és az erre az alkalomra készített emlékbélyegzővel. Ezt külön köszönjük. Végezetül mindenki munkáját köszönöm akik segítettek a kiállítás létrehozásában.

Külön köszönöm a “SZIGRADELLA Kft – nek a szép és jó minőségi  pólók elkészítését .

A kiállítás megtekintése után meghívom a kedves vendégeinket  – a fesztiváli hangulat fokozása érdekében – az udvaron elkészült birkapörköltre.

Most pedig  a kiállítást megnyitom.  Jó nézelődést.

Bendekovits József

elnök

A bélyegfesztivál második napja :

A Csili Művelődési Központban rendezett bélyegfesztivál kiállításán 15 téma  szerepelt  20 keretben, mint pl. Borvidékek, Ősmagyar harcosok, Fikprok/Filprok, Tisza, Duna, Irodalomóra filatéliai szemmel, Magyarország hadtörténete, Kína , a magyar királyság ismert alakjai a reformkorban stb.

A bélyegfesztivál másnapján fórumot tartott az egyesület a hazai bélyegkiadásról. Vendégük volt Marozsán Imre a Magyar Posta Filatéliai Osztályának vezetője. Mint Bendekovits József elmondta, többek között megkérdezték az osztályvezetőt, hogy miért szüntette meg a posta az 1946 óta kiadott forint, fillér értékű bélyegek kiadását, melyen a Magyar Posta felirat szerepel és miért cserélte Magyarország feliratúra? A válaszból megtudták, hogy ezek a magyar állam döntései voltak.

Az egyesület vezetője rovásírásos bélyegsorozat kiadását javasolta a postának, mely felvetését kedvezően fogadta a posta képviselője és ígérte, hogy visszatérnek rá. Kedvező döntés esetén leghamarabb két év múlva kerülhet sor a rovásírásos bélyeg megjelenésére. Továbbá az egyesület kérése volt, hogy részt vehessenek az újdonságok megjelentetését meghatározó bizottság munkájában. Szó volt még a posta részéről az ifjúsági bélyegköröknek rövidesen kiírandó pályázatról. Az ifjúságnál maradva az egyesület sokallta az ifjúsági gyűjtők 50 százalékos kedvezményű bélyegeinek árát. Szó volt még a személyes bélyegek méretei ill. azok felhasználási területük növelésének lehetőségeiről , amin javít a most megjelenő új variációs ív ( 3 x 2 ) 1300,- Ft-os áron.

Sajnos a105 iskolai meghívó ellenére nem jött egyik sem el.

A Kiállítás képei :

DSCF6792

DSCF6793

DSCF6794

DSCF6795

DSCF6789

Bendekovits József birkapörköltöt főz

A fesztivál alkalmából kiadott bélyegek :

Ez a legújabb lehetőség a személyes bélyegek kiadására :

Hagyományos üdvözlet kis íven :

Emléklapon :

Levélzáró :

A fenti bélyegek megrendelhetők az Egyesület email címén ( mabeoe@mabeoe.hu )

VI. Dél – Pesti Bélyegfesztivál 2018 szeptember 8 – 9

 

A  Fesztivál követi a Csili – Vasas Bázis bélyeggyűjtő Kör  és a fesztivál hagyományait.  A Fesztivált az alábbi események  inspirálták :

–  A Magyar Postaigazgatóság ( Önálló magyar posta )150. évfordulója.

– A Mátyás király éve.

– 100 éves a Csili művelődési központ.

A fesztivál a bélyegkiállítás ünnepi megnyitásával kezdődik szeptember 8 – án 11 órakor, majd bélyegvásárral és bélyegcserékkel folytatódik.

A fesztivál fő célja , hogy népszerűsítse a bélyeggyűjtést a fiatalok körében és a bélyegkörök összejöveteleit és egymás megismerését is segítsék elő, valamint erősítsék a közösségi szellemet.

A fesztivál megnyitására az Egyesület  ünnepi bélyeget , levélzárót és emléklapot hoz forgalomba.

Kihelyezett postahivatal működik 11 órától 15 óráig emlékbélyegzéssel, és bélyeg árusítással.

A Dél-pesti régió általános iskolái meghívót kapnak a kiállításra mivel a fesztivál egyik fő célja az ifjúsági bélyeggyűjtők toborzása is.

Meghívót kap az ES Tv is aki eddig minden bélyegfesztiválon  részt vett.

A fesztiváli hangulat fokozására első nap 12 órától a helyszínen bográcsba készült  csülökpörköltet is kaphatnak azok akik szeretik. 150 – 200 főt tudunk ellátni.

A második napon 9 –én 10 órától folytatódik a bélyegvásár és bélyegcsere. Mini bélyegárverést is tartunk 14 órától.

Az árverezendő anyagok beadására jelentkezni lehet a jozsef@bendekovits.hu

e – mailon.

A fesztivál szervezője a MAGYARORSZÁGI  BÉLYEGGYŰJTŐ EGYESÜLET szeretettel várja a bélyeggyűjtőket és az érdeklődő családokat , gyerekeket.

A fesztivál a Budapest XX. kerület  Nagy Győry István u. 4 – 6 sz. alatt a Csili Művelődési Házban kerül megrendezésre. Bejárat a Baross utcai kapun.

Megközelíthetősége : Boráros térről 23 – as busszal , Határ út Európark – tól  66 – os busszal ,Kőbánya – Kispesti Metró végállomásától 151-es busszal.

A program megtekinthető a http://www.mabeoe.hu honlapon.

Bp. 2018. Július . 23.

Bendekovits József

elnök

A fesztivál alkalmából kiadott bélyegek :

             

Emléklapok :

      

Levélzárók:

VII. Dél – Pesti Bélyegfesztivál 2019 szeptember 7 – 8