Mi az a bélyeggyűjtés?

A bélyeggyűjtés a postabélyegek gyűjtésével foglalkozó tevékenységet jelenti. Egyike a világ legnépszerűbb hobbijainak. (Csak az USAban 20 millióra becsülik a bélyeggyűjtők számát. Az eddig elért eredményeinket jól szervezett munkával, egyre bővülő kapcsolatrendszerrel sikerült elérni. A régióban és azon túlról is rendezvényeinkre nagy érdeklődés mutatkozott (társadalmi szükséglet megnyilvánulása).

Számos ifjúsági rendezvényt, bélyeggyűjtő versenyt is szervezünk évről-évre. A bélyeggyűjtés vagy idegen szóval filatélia az egyik legelterjedtebb és legismertebb gyűjtőszenvedély. Általában a bélyeggyűjtőket főleg a bélyegkép témája, ábrája vonzza, tehát afféle tematikus gyűjtés alakul ki hamarosan a „mindent gyűjt, amihez hozzájut” kezdeti állapotból. A bélyegek utat nyitnak a világ megismeréséhez. Körülbelül 150 éve él ez a szenvedély és kezdetben a királyi családok, színészek, híres sportolók és egyéb közszereplők foglalatossága volt. Ahhoz, hogy valaki bélyeget gyűjtsön rendelkeznie kell egy bizonyos szép iránti érzékkel, ugyanis a bélyegek művészeti alkotások. Ez a szenvedély nem merül ki a puszta gyűjtésben. Sokkal többről van szó. Tudnunk kell, hogy ez a hobbi a világon a legelterjedtebb. A gyűjtők klubokba tömörülnek, ahol információt cserélnek és ahol komoly barátságok alakulnak ki gyűjtő és gyűjtő között.

A bélyeggyűjtés másrészt rendszeretetre szoktat. A gyűjtött bélyegeket rendszerezni kell, oda kell figyelni, hogy könnyen át lehessen látni a sok-sok összegyűjtött bélyeget. Egyesületünk ennek a munkának kíván teret és támogatást adni. Türelmet igényel a bélyeggel való foglalkozás. Türelem kell ahhoz is, hogy egy nehezen elérhető darab felbukkanását kivárja. Aki az első kudarcok után nem dobja sutba induló gyűjteményét. A tevékenység közösségépítő és kapcsolatteremtő egyaránt. A gyűjtő kiállításokra, a témával foglalkozó közösségekbe jár, vagy más gyűjtőkkel tart és épít ki kapcsolatokat. Legtöbben azon ország bélyegeit gyűjtik, ahol élnek, vagy korábban éltek, illetve ismerik azt, beszélik nyelvét. A magyar bélyegeket a világ minden részén gyűjtik. Aki a Magyarországon kiadott bélyegeket gyűjti, arra törekszik, hogy lehetőleg a bélyegkiadás kezdetétől, de legalább 1900-tól, vagy 1913-tól teljes, postatiszta vagy használt bélyeggyűjteménye legyen. Kézenfekvő lehetőséget nyújt a bélyeggyűjtés a hazaszeretet, a lokálpatriotizmus erősítésére is. A kutatás, információkeresés egy-egy bélyeg kapcsán szülő- vagy lakóhelye jó ismerőjévé teheti a gyűjtőt. Rendezvényeink által azt szeretnénk elérni, hogy a téma iránt érdeklődők ismerjék meg egymást, és kapcsolatokat alakítsanak ki.

Fedezzék fel jobban a helyi vagy országos hagyományokat és ápolják azt. Minél szélesebb korosztályt szeretnék programjainkkal megszólítani, mert azt gondoljuk, a bélyegek gyűjtését, cseréjét nem lehet elég korán kezdeni. Aktív hobbi és közösségerősítő tevékenységünket a fenti célok szerint hosszú távon szeretnénk folytatni országos kiterjedtséggel.

Magyaroszági Bélyeggyűjtő Egyesület

Összejövetelek helye:

Csili Művelődési Központ

Pontos cím:
1201 Budapest Baross utca 55.

Telefonszám:

+36 70 339 57 69